Hogyan gyakoroljunk hatékonyan (bármit)?

Itt egy rövid kis videó az agy működéséről a gyakorlással kapcsolatban (vonatkozzon ez a gyakorlás bármire is), illetve tippek a hatékony gyakorláshoz. Angolul van, de ha nem érteni angol, a Youtube automatikus fordítása nagyjából érthetően fordítja le a feliratot 🙂 (Pár szóban azért összefoglaltam a lényeget én is a videó alatt.)

Amire érdemes figyelni tehát, ha hatékonyan szeretnénk kihasználni a gyakorlásra szánt időt:

  • Fókuszáljunk a tevékenységre! Iktassuk ki a lehető legtöbb zavaró, figyelemelterelő tényezőt (TV, telefon, stb)
    (Saját megjegyzés: az edzésen ugyan szeretjük, ha jó a hangulat, de ha gyakorlat van, a trécselést halasszuk lehetőleg a gyakorlatok közti pillanatokra, vagy az edzés végére. Gyakorlat közben a figyelem a gyakorlaton, a saját mozgásodon, állapotodon, stb. legyen.)
  • Lassan kezdjünk, és utána kezdjük el fokozatosan gyorsítani a gyakorlatot. Ha fokozatosan gyorsítjuk a gyakorlást, nagyobb eséllyel fogjuk tudni helyesen elvégezni a gyakorlatot.
    (Saját megjegyzés: ami gyorsan történik, az már azelőtt véget érhet, mielőtt egyáltalán elkezdhetted volna megfigyelni a folyamatot, helyes-e a végrehajtás, hol van hiba, stb.)
  • Iktass be szüneteket a gyakorlásba. Inkább gyakran keveset, mint ritkán sokat.
    (Saját megjegyzés: a testhasználati elveket bármikor gyakorolni tudod, séta, gép előtt ülés, porszívózás, fürdőkádból kilépés, kalapálás, … közben is.)
  • Legyen a fejedben minél részletesebb kép arról, hová szeretnél eljutni a gyakorlásod által. Rengeteg tanulmány leírja, hogy egy fizikai aktivitásunkat képesek vagyunk erősíteni, javítani, pontosítani, csupán azzal, hogy elménkben a lehető legrészletesebben elképzeljük azt.
    (Saját megjegyzés: az edzéseinken többek közt ezért is használunk annyi vizuális mentális gyakorlatot.)

És végül hadd osszak meg veletek egy idézetet, amit én sokkal korrektebbnek tartok, mint a közismert „Gyakorlat teszi a mestert” változatot:

Practice makes permanent, not perfect. If you practice the wrong thing, you make the wrong act permanent. - Hamza Yusuf

Nem igazán lehet jól lefordítani magyarra, de azért tettem egy kísérletet:

„A gyakorlás szilárdabbá, és nem tökéletesebbé teszi a tudást.
Ha helytelen dolgot gyakorolsz, a helytelen kivitelezést fogod megerősíteni.”

Szerinted?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .