Beszámoló a Kompátia – Életkerekítő Játékok I. © Könyv és kártyacsomag bemutatóról

2017 május 7-én az Adna Café adott otthont egy különleges eseménynek: egy játék- és könyvbemutatóra került sor  „Kompátia – Életkerekítő Játékok” (Jónai Éva Hava – Redő Júlia) címmel. És hogy hogyan került a MediBall és mi ide? A Solaris MediBall klubba jár gyakorolni és mozogni Redő Júlia, akinek édesanyja honosította meg Magyarországon az Erőszakmentes (v Együttműködő) Kommunikáció metódusát, és Júlia maga is e szakterületen tevékeny: most jelenik meg egy könyve és egy ehhez kapcsolódó kártyajáték is, Kompátia – Életkerekítő Játékok I. néven. Csodálatos elnevezés – ami egy komoly, mély, de játékos önismeret felé és teljes, egészséges emberi kapcsolatok irányába kalauzol.
A rendezvényen Redő Júlia elsőként egy játékra hívta a résztvevőket, majd röviden arról beszélt mi is az Erőszakmentes Kommunikáció, amit mozgások bemutatása követett. A színpadon elsőként a MedBall mozgás mutatkozott be, kihangsúlyozva a kapcsolódást önmagunkkal, a társunkkal – a befogadás, az adás-visszaadás szimbólumait próbáltuk láttatni a mozgásunkkal megjelenítve. Szép volt a MediBall mozgásnak ezt az aspektusát állítani a figyelem középpontjába. Jó volt tapasztalni azt is, amint a labda szimbolikus tárggyá vált és már érzékelhetővé tette a súlyt, a figyelmet, a kapcsolódást a társhoz, és magát az „egymásnak adni és egymástól kapni” művészetét. Ez a színpadi jelenlét látható az első videón.

Ezután kortárs kontakt tánc következett, egy fiú és egy lány (Szász Zsófi és Dániel Attila) gyönyörű tánca – kiélezve szintén a kapcsolódásra, kommunikációra. Majd néptánc, férfi és nő (Mészáros Csaba és Redő Júlia) tánca következett, élő zenei kísérettel. Itt is a főtéma a kapcsolat volt, az idő és a tempó lassulása és a két ember egymásra figyelése, kommunikációja.
A mozgásos bemutatókat egy közös produkció zárta, a színpadon egyszerre mozgott két kortárs táncos, két néptáncos, két MediBall-os. Júlia úgy konferálta fel ezt a közös mozgást, hogy a különbözőségek ellenére is milyen szép ahogy összhang és harmónia születik egymástól nagyon eltérő mozgások, rendszerek és így emberek között is:
Felemelő volt úgy mozogni együtt, hatan, hogy a mozdulataink nagyon eltértek egymástól, de mégis minden pillanatban volt kapcsolat egymással, volt kommunikáció és inspiráló volt ahogy a másmilyen mozgás is képes ránk hatni, összekapcsolni, reflektálni – egyszóval közösen együtt lenni a térben – a színpadon.
A könyv és játékbemutató ezután filmnézéssel, kerekasztal-beszélgetéssel, előadásokkal folytatódott. Mi a Solaris MediBall Klub nevében (László Lilla – Ágoston Péter) köszönjük a meghívást és hogy jelen lehettünk ezen az eseményen.
Hiszünk benne, hogy a különböző rendszerek mind mind segítenek nekünk intenzíven, mélyen tapasztalni, önmagunkra ismerni, fejlődni – és egyre közelebb kerülni valódi céljainkhoz.
A KOMPÁTIA – ÉLETKEREKÍTŐ JÁTÉKOK könyvről további információt itt találtok:
http://emk.hu/kiadvanyok/

Szerinted?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .