Ne legyél „fejnehéz”!

Még régebben találtam a lenti szemléletes képet a Lifehacker.com egy cikkjében, és egyre aktuálisabb a mai világban ennek a témának a fontossága. Mivel nem hosszú a cikk, úgy döntöttem lefordítom nektek az egészet az egyszerűség kedvéért  (néhol nem sikerült teljesen magyarosítani, de azért remélem érthető lett):

A mobiltelefonok és tabletek hatására átalakultak a testtartási szokásaink – és nem a jó irányba. Egy gerincsebész szerint az, ahogyan lefelé nézünk a készülékünkre mintegy 30 kg-os terhelést jelent a nyak számára. Ez kb. olyan, mintha egy 8 éves gyerek ülne a fejeden miközben állsz, és úgy próbálod olvasni a mobil üzeneteket. Dr. Kenneth K. Hansraj vezető gerincsebész a New York-i Gerincsebészeti és Rehabilitációs Központban elkészített egy számítógépes modellt (lásd a képen). Mint az sejthető, előre billenteni a fejet, és ezt a súlyt ilyen szögben terhelni rá a nyakra és a gerincre, nem igazán tesz jót az egészségünknek – és egy átlag ember manapság napi 2 órát tölt ilyen pozícióban.

Texting spineDr. Hansraj publikációja a Surgical Technology International-ben megjegyzi, hogy a megfelelő tartás az volna, ahol a fülek egy vonalban lennének a vállakkal, és a lapockák hátával. Ez csökkenti a test stressz szintjét és a kortizol hormon termelését. A helytelen tartás ezzel szemben stresszeli a gerincet és idő előtti kopáshoz, szakadáshoz, akár műtéthez is vezethet.

Néhány megoldás: tartsd a készülékedet egyenesen magad előtt – ahelyett, hogy lefelé billentenéd a fejed. Ha asztalnál tabletezel, helyezd a tabletet 30 fokos szögben magad elé gépeléskor (ez a szög a csuklót is hivatott óvni), ha pedig csak olvasol rajta, inkább lehetőleg párhuzamosan a test síkjára (az asztalra merőlegesen) állítsd be, a nyakad pedig nyújtsd vissza hátra a helyes nyak pozícióba.

Illetve kerestem még nektek egy videót (ezt már nem fordítom le, bocsi), ahol hasonló tanácsokat kaphatsz a fej használatával mobilozás, vezetés, alvás, számítógépezés közben, valamint hasznos nyújtó gyakorlatokat a nyak számára:

A fej helyes pozíciója edzéseinken is kulcsfontosságú elem a mozgásban. Jusson eszedbe minél többször odafigyelni rá a napjaid folyamán! Ne legyél „fejnehéz”! 🙂

Szerinted?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .