Ha én kolibri lehetnék…

Kínában, mikor a harcművészetek fénykorukat élték, rengeteg stílus tanulmányozta és próbálta leutánozni az állatok mozgását. Nem véletlenül. Az állatvilágban rengeteg faj fellelhető, melyek egyedei hihetetlenül erős, gyors, vagy éppen pontos mozgásra képesek. Ha kungfuzni tanulnék, és bármilyen állatot lehetne választani mozgásalapul, azt hiszem én nem a tigrist, a darut, vagy a sáskát választanám. Nem-nem. Én a kolibrit választanám. Miért?

Először mutatnék egy rövid videót:

Néhány érdekes adat a videóból, ha esetleg valakinek nehézséget okozna a fordítás:

  • Az összes madár közül a kolibrinek van a testéhez viszonyítva a legnagyobb agya. (Ilyen mozgás vezérléshez nem is csodálom, hogy ekkora kell neki.)
  • Az összes állat közül nekik van a testükhöz viszonyítva a legnagyobb szívük. (Szintén nem csoda, ami teljesítményt produkál a testével.)
  • Szintén testmérethez viszonyítva, ők a leggyorsabbak a madarak közt. Testhosszuk 385x-ösét képesek megtenni egy másodperc alatt. Ez majdnem 50 km/h sebesség.
  • Amikor felemelkednek, majdnem 10 G gyorsulás hat rájuk.
  • Saját testtömege kétszeresét veszi fel táplálék formájában naponta! (Szintén nem csoda :))
  • Amikor pihen, percenként 250 lélegzetet vesz és 1000-1200-at dobban a szíve.
  • 50-200 közti szárnycsapást hajtanak végre másodpercenként!
  • Képesek a 3 merőleges tengely bármely 2 irányába repülni (jobbra-balra, előre-hátra, fel-le), vagy akár egy helyben lebegni. Mindezt úgy, hogy a testük közben ugyanabba az irányba néz.
  • A lábaik nem alkalmasak sétálásra, csak oldalirányú „csoszogásra”.
  • Az UV tartományban is látnak, és egy harmadik szemhéjjal is rendelkeznek, hogy védje a szemüket, mikor gyorsan repülnek. (Organikus pilóta szemüveg! :))
  • Képesek megjegyezni minden egyes virágot a territóriumukon belül, és azt, hogy melyiknek mennyi idő kell, hogy újratermelje a nektárt.

Ha ezek alapján esetleg még nem vált volna nyilvánvalóvá, hogy miért szeretnék úgy mozogni mint ők:

Lenyűgöző, ahogyan a kolibri szárnyaival szimmetrikus 8-as íveket ír le a levegőben, ezáltal képessé válva arra, hogy egy helyben tudjon egyensúlyozni a levegőben, de ha kell bármely irányba el tudjon mozdulni. A kevésbé fejlett mozgású madarak mindezt úgy képesek csak megtenni, hogy közben a testük is adott irányba fordul. Ha megfigyelitek a lassított felvételeket, ő mindezt úgy képes megtenni, hogy közben a fej végig tartott, szinte mozdulatlan a tér egy adott pontján. Ennek köszönhetően sebészi precizitással képes a szívókáját a nektáron tartani. A test folyamatos egyensúlyozó mozgást végez a fej alatt, miközben a fej, ha kell, tökéletesen mozdulatlan marad. Nézzétek meg ezt is, ezek a képességek ebben a videóban is jól megfigyelhetőek:

Ha te is MediBall gyakorló vagy, talán már fel is fedeztél némi analógiát a kolibrik mozgása és azon mozgási elvek közt, amiket mi tanulunk az edzéseken. Engem roppant mód lenyűgöz ezeknek a gyönyörű teremtményeknek a mozgása, és rendkívül inspirálóan hat rám.

Te mit gondolsz? Szívesen tanulnál egy hasonlóan intelligens mozgáskultúrát és testhasználatot?

Szerinted?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .